EN-DAGS BUSTUR TIL VIBORG

Dato/klokkeslæt

03/10/2019
07:00 - 21:00


Holdnummer: 1315
Dato: Torsdag 3/10
Tilmelding: SNAREST MULIGT – SÅ LÆNGE DER ER PLADSER (efter ”først til mølle”-princippet) BUSTUREN GENNEMFØRES
Begrænset deltagerantal: Maks. 50 deltagere
Afgang Ebeltoft: v/Fregatten Jylland / busholdepladsen kl. 7.00
Afgang Rønde: v/rutebilstationen / apoteket kl. 7.20
Hjemkomst: Ca. mellem kl. 20.30 og kl. 21.00
Pris: 800 kr. pr. person
Busturens pris indeholder:
Formiddagskaffe med rundstykke, frokost m/1 øl/vin/vand,
eftermiddagskaffe, sandwich, buskørsel, guider og entreer.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Mona Thomassen, tlf. 6178 2697, og Jette Hvidkjær, tlf. 2047 6346
Ret til ændringer forbeholdes


Vi gennemfører vores efterårsbustur på samme måde som forårsturen, idet vi har lavet aftaler med forskellige eksperter, der er tilknyttet de vigtigste steder, vi skal besøge. De vil guide os rundt og fortælle ud fra deres grundige kendskab til de pågældende destinationer. Undervejs i bussen vil der være oplæg om nogle af de områder, vi kører igennem.

Første stop på turen bliver ved Fussingø vest for Randers, hvor vi indtager morgenkaffe og et rundstykke ved vestenden af Fussing Sø. På vejen til Viborg kører vi forbi Fussingø Gods ned til den naturskønne Nørreådal, som vi følger over en længere strækning med udsyn over den flotte ådal og med udsigt til de markante Ø Bakker. På vejen slår vi lige et smut forbi det historiske Tjele Gods, der har været i slægten Lüttichaus besiddelse siden 1737. Tjele er bl.a. kendt fra flere litterære værker som Steen Steensen Blichers ”Brudstykker af en landsbydegns Dagbog” samt J.P. Jacobsens ”Fru Marie Grubbe”.

Hærvejstæppet

Midt på formiddagen ankommer vi til Viborg, hvor vi først besøger Søndermarkskirken, der blev indviet i 1981. Her vil vi bl.a. se på det ti gange en meter store Hærvejstæppe. En snes flittige kvinder brugte fem år på at skabe tæppet med dets mange store og små motiver.

Vi fortsætter med en guidet byvandring, hvor alle kan deltage, i den gamle bydel, hvor vi har afsat halvanden time til at se på husfacader og helligdomme og høre historier fra en svunden tid. Under byvandringen besøger vi Sortebrødre Kirke, der blev opført som en del af et sortebrødrekloster i sidste halvdel af 1200-tallet (den hed i mange år Søndre Sogns Kirke, men i 2005 tik kirken igen navnet Sortebrødre Kirke). I forbindelse med den store brand i Viborg 1726 blev kirken meget beskadiget, men blev genopbygget i de følgende år. I denne forbindelse skænkede Frederik den 4. altertavlen, som er fremstillet i Antwerpen ca. 1520. Kirken er efterfølgende blevet restaureret flere gange.

Byvandringen afsluttes med en tur igennem Latinerhaven med dens staudehave og snapseurtehave. I slutningen af 1700-tallet tilhørte arealet Latinerskolen. Det fredede lysthus stammer fra denne periode. Da Latinerskolen flyttede i 1928, overtog Viborg Kommune haven.

Tæt på Latinerhaven ligger en af Viborgs ældste restauranter – Latinerly – der er indrettet i en gammel munkekælder. Her vil vi indtage frokost.

Derefter besøger vi Viborg Domkirke, der blev opført i 1100-tallet som en lang korskirke med to vesttårne, to østtårne og sideskibe, højkor og krypt. Den er formentlig verdens største granitkirke. Lige som Sortebrødrekirke, blev Domkirken hærget af brand i 1726, hvor kun de nøgne mure og nogle rester af hvælvingerne stod tilbage. Siden hen har Kirken måtte genopføres to gange – sidst i 1876. Med hård hånd afklædte man bygningen næsten al dens historie, men som kirken nu står, er den det klareste eksempel på den ideale romanske storkirke. Især Joakim Skovgaard har præget kirkens indre rum med kalkmalerier og bronzeengle.

Vi hviler benene i bussen, mens vi kører sydpå til Hald Ege. Her besøger vi kirken, der er en annekskirke, bygget 1964-1967 og tegnet af arkitektægteparret Inger og Johannes Exner. Karakteristisk for kirken er de meget rustikke og enkle materialer, som den er bygget af. Kirken blev i hovedsagen bygget af frivillig og gratis arbejdskraft fra beboerne i Hald Ege.

Vi nyder eftermiddagskaffe i Dollerup Bakker med fantastisk udsigt over Hald Sø, før vi kører tilbage til Viborg for at se udstillinger i Viborg Kunsthal. Her udstiller anerkendte danske og internationale billedkunstnere. Når vi besøger museet, er der to udstillinger i gang: Kunstnerduoen Hanne Nielsen og Birgit Johnsens installation bestående af videoværk, objekter og hængende planter samt udstillingen ”Together but still alone” med værker af billedkunstner Andres Schulenburg, der præsenterer forskellige medier: Filtskulpturer, filtbilleder, akvareltegninger, keramik, animationsvideo og kalkmalerier.

Se nedenfor og se evt. flere fotos fra den smukke Viborg Kunsthal – beliggende ved Søndersø – på nettet.

Hjemad mod Djursland holder vi pause for en sandwich, før vi kører videre til Rønde og Ebeltoft.


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementEN-DAGS BUSTUR TIL VIBORG

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk