BERLIN: OMSKIFTELIG, DOMINERENDE OG INSPIRERENDE TILVÆRELSE

Datoer: 4 torsdage: 12/9, 26/9, 10/10, 21/11

4 forelæsninger: 350 kr
1 forelæsning: 125 kr.

Oplys holdnummer samt dato(er) ifm. betaling ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding): Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Joy Klein, tlf. 8636 7160
Undervisere: Hver aften – nyt emne – ny forelæser

Berlin har i løbet af sin meget omskiftelige status og tilværelse spillet en stor rolle i mange verdenshistoriske begivenheder og er efter genforeningen igen blevet et af de vigtigste kulturelle og politiske centre i Europa.

Ud over at være et centralt og vigtigt trafikknudepunkt har byen også utallige verdensberømte kulturelle institutioner og førsteklasses forskningscentre og universiteter. Byen er et af de mest besøgte turistmål i Europa og har i de seneste år oplevet en stigende interesse fra især danske turister og lejlighedskøbere.

Sidste år blev det til en fortælling om Wien. I år er det Berlin – en by med en helt anden historie og et anderledes liv, der er baggrunden for vores foredragsrække.

BERLIN – BRÆNDPUNKT I DEN KOLDE KRIG

Dato: Torsdag 12/9
Underviser: Cand.mag. i idéhistorie Christian Friis

Berlins historie er ulig nogen anden bys. Fra byens ydmyge begyndelse til hastigt voksende moderne storby i 1800-tallet, gennem 1. Verdenskrig og 1920’ernes hedonisme til Det tredje Rige – fra byens og Tysklands deling til Berlinmuren, murens fald og endelig genforeningen af Øst- og Vesttyskland.

Vi ser nærmere på Berlins historie og især på forholdene i Østberlin og livet med muren.

MANGFOLDIGHEDENS BY: BERLIN 1990 – I DAG

Dato: Torsdag 26/9
Underviser: Ph.d. Moritz Schramm, lektor i tysk historie og kultur, Syddansk Universitet

Berlin er kendt for sine mange kulturelle tilbud – og for de mangfoldige kulturer, der lever og trives i Berlin. Denne mangfoldighed er, set med historiske briller, ikke helt nyt: Gennem hele sin historie har Berlin været en by, der har været præget af indvandring, og som gav plads til mennesker fra mange forskellige etniske, kulturelle og religiøse baggrunde.

I foredraget vil Moritz Schramm introducere den historiske baggrund og efterfølgende fokusere på de seneste 30 års udvikling i byen: På de blomstrende miljøer med folk fra hele verden, og på de konflikter og udfordringer, som den enorme tilflytning af mennesker udefra også indebærer.

Moritz Schramm er lektor og studieleder ved tyske studier, Syddansk Universitet. Han er født og opvokset i det daværende Vest-Berlin, hvor han blandt andet som ung overværede Murens fald i 1989.

BERLIN I 100 ÅR – EN KULTURHISTORISK REJSE

Dato: Torsdag 10/10
Underviser: Åse Lerche, cand.mag. i tysk, journalist og bosiddende i Berlin

Som en hvirvelvind har udbygningen til hovedstad raset gennem Berlin siden 1990’erne. Det har været en proces fyldt med kreativitet, og den spændingsladede udvikling har sat sit tydelige præg på byens kunst og kultur, arkitektur og gadebillede.

Vi skuer også længere tilbage og inddrager Berlins kulturhistoriske udvikling i hele det 20. århundrede. På den måde vil vi se, hvordan Berlins ekstremt foranderlige historie har virket som en adrenalinindsprøjtning på kreativiteten i byen og dermed har gødet jorden for, at Berlin i dag er blevet til en af Europas førende kunst- og kulturmetropoler.

FRA ”DER UNTERGANG” TIL ”BABYLON BERLIN”: TYSK FILM SIDEN 1990’ERNE

Dato: Torsdag 21/11

Scene fra “Babylon Berlin”

Berlin har siden begyndelsen af det 20. århundrede været Tysklands mest centrale filmby. I de store filmstudier lige udenfor Berlin er nogle af de største værker i den tyske filmhistorie blevet skabt, og efter Murens fald i 1989 har der været fornyet fokus på Berlin som filmens by.

I foredraget vil Moritz Schramm fortælle om byens udvikling som filmby og introducere til nogle af de mest storslåede film, der udspiller sig i eller omhandler Berlin. Der vil blive diskuteret kendte film som ”Der Untergang”, ”Goodbye Lenin”, ”Der Baader-Meinhof-Komplex”, ved siden af mindre kendte filmperler som Tom Tykwers ”Lola rennt” og Leander Haußmanns ”Herr Lehmann”, og serier som ”Babylon Berlin”, der sidste år kunne ses på DR2. Nogle af de mest interessante, nyere dokumentarfilm om Berlin vil også blive introduceret, eksempelvis Hans Christian Posts ”Whose city?” fra 2018.

Du er her: ForsideArrangementBERLIN: OMSKIFTELIG, DOMINERENDE OG INSPIRERENDE TILVÆRELSE